sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kirvoja ja kastelujärjestelyjä

Laastipaljun kasveihin oli tullut hyönteisiä. Ne pitivät erityisesti mehitähdistä. Koska en nauti minkäänlaisesta myrkyttämisestä, toivoin jonkun aikaa hyönteisten kaikkoavan itsestään. Sitten päätin ottaa järjen käteen, ja etsin tietoa tuholaisista. Nämä ovat kirvoja, ja niitä suositellaan torjuttavaksi pyretriinipohjaisella torjunta-aineella. Nostin yrtit sisälle ja suihkutin muut kasvit kaapista löytämälläni puutarha-aerosolilla. Lisäksi löysin kätköistäni tarralappuja, jotka on tarkoitettu lentävien pikkuhyönteisten ansoiksi. Panin niitäkin mehitähtien ympärille. Suljin parvekelasit yöksi, jotta myrkky ei karkaisi tuulen mukana.

Kirvoja mehitähdessä

Torjunta-aine ei yleensä tehoa kirvoihin ensimmäisellä käsittelyllä, eikä tehonnut minullakaan. Olin heti myrkytyksen jälkeen viikon poissa kotoa, ja palatessani mehitähtiin oli jälkeen ilmestynyt kirvoja. Täytyy uusia myrkytys heti tänään. Tarra-ansat olivat keränneet nähdäkseni vain vaarattomia hyttysiä, joten poistan ne. Kuivuus ja lämpö lisäävät tuholaisia parvekekasveissa, ja alankin suunnitella parvekeilman kosteutusta jollain keinoin.

Lomaviikkoni ajaksi virittelin monille kasveille kastelujärjestelmän pulloista. Täytin puolen litran muovipullon vedellä, suljin sen pullon omalla korkilla, painoin pistimellä pari reikää korkkiin ja työnsin pullon ylösalaisin ruukkuihin. Menetelmä toimi erinomaisesti! Pullot olivat tyhjentyneet poissaollessani. Litran pulloon kiinnitin reijitetyn korkin sijaan kaupasta ostamani "vedenannostelijapään". Kyseinen pullo oli mennyt ruttuun ja siinä oli paljon vettä jäljellä, vaikka ruukun multa olikin kuivaa. Annostelija vaikuttaa turhakkeelta. Viileämmällä säällä tämä varakastelujärjestelmä olisi ollut riittävä. Koska nyt oli 30-asteen helteet, pyysin lisäksi kaverit kastelemaan istutukset viikon keskivaiheilla.


Jaloleinikin kastelupullo ja pistin







Kesäharson ja yrttiruukun kastelupullot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti